‘In de Buurttuin is ons nieuwe thuis’

Of ze ooit overwogen hebben om buiten Schiedam te gaan wonen? “Geen moment”, laten Ans en Wim Wöhler stellig weten. “We zijn allebei hier geboren; Schiedam is gewoon ons thuis.” Het echtpaar is daarom ontzettend blij met hun nieuwe appartement in In de Buurttuin. Ze wonen er sinds april en hebben nog geen dag spijt gehad van hun verhuizing. Het lijstje voordelen van het nieuwe stekkie is dan ook opvallend lang!

Maar liefst 39 jaar woonden Wim en Ans Wöhler in een maisonnette aan de Scheepvaartweg. Toen ze op zoek gingen naar een andere woning viel het oog van Ans bij toeval op het project In de Buurttuin. “We hebben direct met Woonplus gebeld en daar hoorden we dat we hiervoor in aanmerking kwamen. We hebben een bezichtiging gepland en wisten meteen dat we niet verder hoefden te zoeken. Binnen een paar dagen was alles rond”, blikt Ans terug.

Een topplek
De twee zeventigers kozen bewust voor een appartement op de bovenste verdieping. In hun vorige woning hadden ze nogal overlast van de bovenburen en dat wilden ze niet nog eens meemaken. Ze vertellen dat ze allebei meteen enthousiast waren over hun nieuwe onderkomen. Wim somt de voordelen op: “We hebben vanuit onze kamer en vanaf het balkon een geweldig uitzicht op de Schiedamse molens. ’s Avonds zijn ze prachtig verlicht! Het balkon ligt op het zuiden en dat vinden we heel prettig. De tuin van onze vorige woning lag op het zuidwesten en daardoor was het soms erg warm. Verder is het heel praktisch dat tram en metro op loopafstand zijn, dat we onze auto dichtbij kunnen parkeren en dat we vlakbij de winkels zitten. Kortom, een topplek.”

Slim inrichten
De enige aarzeling die vooral Ans had, was de omvang van de woonkamer. “Die is aan de kleine kant”, vindt ze. “Maar nu we hier eenmaal wonen, vind ik dat geen enkel probleem meer. We zijn meestal toch met z’n tweeën en door de kamer slim in te richten, voelt het helemaal niet zo klein.” “Onze kinderen zeiden: ‘Pa, je kunt toch maar in één stoel tegelijk zitten’. Zo is het maar net”, voegt Wim daaraan toe. En met een knipoog: “Bovendien hebben we nu een goed excuus om geen verjaardagen meer te vieren.”

Een paleisje
Vier weken nadat het echtpaar Wöhler ja had gezegd tegen het appartement aan de Burgemeester van Haarenlaan, was hun verhuizing al een feit. En die vier weken hebben ze goed benut. Ze lieten alle muren sauzen, een nieuwe keuken plaatsen en de badkamer aanpassen. Tijdens een korte rondleiding blijkt hoe trots de twee zijn op het eindresultaat. “We horen van bezoekers vaak dat we er echt een paleisje van hebben gemaakt. En zo voelt het ook. Alles lekker fris en nieuw: we zijn er zo blij mee!”

Doorstromers
Na wat opstartproblemen – zoals geen warm water en achterstallige schoonmaak in de entree en het trappenhuis – vinden Wim en Ans het nu heerlijk wonen in In de Buurttuin. “We hebben hele gezellige buren”, vertelt Ans. “De sfeer is goed en iedereen is wel in voor een praatje.” Het appartementencomplex aan de Burgemeester van Haarenlaan is bedoeld voor senioren en ook dat vinden de twee een pluspunt. “We wonen hier met allemaal leeftijdgenoten en dat schept toch een band. Daar komt bij dat we met de keuze voor deze woning in aanmerking kwamen voor de doorstroomregeling. Daar hadden we om eerlijk te zijn nog nooit van gehoord, maar dat werd ons verteld toen we met Woonplus belden. Omdat we vanuit een grotere woning komen, zijn we ‘doorstromers’. Het grote voordeel daarvan voor ons is dat we onze oude woning zo konden achterlaten. Echt heel fijn.”