'Met kerst kan ik hier heerlijk kokkerellen'

Browniecheesecake. Dat moet Wendy Jamin in ieder geval volgens zoon Revan nog uit de keuken toveren. Want op het schoolkerstdiner zal dat absoluut een hit zijn. Wat er verder met kerst op tafel komt, dat weet moeder Wendy nog niet. Wat ze wel weet, is dat ze een stuk relaxter zal koken dan voorgaande jaren. In haar gloednieuwe keuken is het heerlijk kokkerellen.

Wendy woont met haar partner, haar dochter Jaina van twaalf, zoon Revan van acht, een kat en twee cavia’s aan het Schuttersveld. Begin december kreeg ze een nieuwe keuken en daarmee ging een langgekoesterde wens in vervulling. Ze vertelt: “Ik woon hier sinds 2015 en hoewel ik het hier erg naar mijn zin heb, vond ik de keuken vanaf dag één al niet mooi. De kastjes hingen scheef, de kleur beviel mij niet en ik vond het rvs-werkblad niet prettig werken. Je kunt dus wel raden hoe blij ik was toen ik hoorde dat we in onze flat nieuwe keukens kregen.”

Modelwoning
Vanaf het moment dat ze dit goede nieuws kreeg, ging het allemaal snel. Wendy vertelt dat ze in de modelwoning is gaan kijken om een indruk te krijgen van wat ze kon verwachten. “Daar was een standaard witte keuken geplaatst en ik wist meteen dat ik dat niet wilde. Dat is gewoon niet mijn smaak. Ik heb gekozen voor grijs eiken kastjes en een zwart werkblad. Of er genoeg te kiezen viel? Ja hoor, wat mij betreft wel.” Niet lang nadat ze haar keuze had gemaakt, stonden de keukenmonteurs al bij haar op de stoep.

Anderhalve dag
“Ik zag wel een beetje tegen de verbouwing op”, bekent Wendy eerlijk. “Maar het is enorm meegevallen. Binnen anderhalve dag was de klus geklaard. En de monteurs waren zo ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Echt helemaal top!” Natuurlijk was het die dagen wel even behelpen. De koelkast verhuisde tijdelijk naar de woonkamer en het gasfornuis naar de kamer van haar dochter. En zelf koken, lukte vanzelfsprekend niet. “Maar zoiets los je makkelijk op. We hebben een keer bij m’n broer gegeten en ik heb soep op een campingkookplaatje gemaakt.” “En we hebben een keer eten besteld”, vult Revan enthousiast aan.

Nieuwe start
Wendy vond de komst van de nieuwe keuken ook een goed moment om eens kritisch door haar spullen te gaan. Ze kon flink wat dingen weggooien. “Pannen die hun beste tijd al lang gehad hebben, kruiden die je nooit gebruikt en potjes en pakjes met levensmiddelen die ver over de datum bleken.” Ze vond het heerlijk om nu een nieuwe start te maken en dacht goed na over de nieuwe inrichting van de keuken. Wel met als gevolg dat ze soms nog naar het verkeerde kastje of laatje grijpt. “Wat wil je als je acht jaar lang gewend bent waar de lepels liggen en de kopjes staan”, lacht ze.

Geen straf
Vol trots showt de bewoonster van het Schuttersveld de nieuwe keuken. Bij het licht van kerstlampjes en de verlichting die ze zelf onder de kastjes aanbracht, is goed te zien welke moderne uitstraling ze heeft gecreëerd. “Het is zo fijn om een keuken te hebben die echt bij mijn smaak past”, geniet ze. “Wat ik ook zo handig vind, is dat ik nu meer stopcontacten heb. In de oude keuken zat er maar één en dat was best behelpen.” Wendy vertelt dat ze niet gekozen heeft voor een vaatwasser. Daarvoor had ze een keukenkastje moeten opofferen en die ruimte wilde ze liever niet missen. “Maar met zo’n nieuwe, mooie keuken is het geen straf om af te wassen.”

Succesrecept
In die vernieuwde keuken keerde ook haar oude, vertrouwde gasfornuis terug. “Een prima ‘beestje’”, constateert ze met een goedkeurend klopje. “Ooit tweedehands gekocht, maar toen was-ie nog als nieuw. En oké, soms doet-ie niet precies wat ik wil, maar ik wil ‘m gewoon niet kwijt.” Wendy vertelt dat ze van koken en bakken houdt, maar er niet altijd veel tijd voor vrijmaakt. “Dat is maar net hoe het uitkomt. Soms ga ik voor makkelijk en snel en een andere keer sta ik rustig uren te kokkerellen. Mijn succesrecept? Hmm, dan zou ik zeggen mijn Surinaams/Antilliaanse bami. ‘Suriante bami’ noem ik dat. Dat maak ik weleens met verjaardagen of feestjes en dan gaan de schalen gegarandeerd leeg. Het geheim zit volgens mij in het gebruik van 5-spice kruiden. Daar wordt het echt heerlijk van.”

Geen ingewikkelde puzzel
Voor de kids Jaina en Revan maakt het niet veel uit wat Wendy maakt: het zijn makkelijke eters. Het wordt dan ook geen ingewikkelde puzzel om te bedenken wat er met kerst op het menu moet komen. “Waarschijnlijk geen hele spannende gerechten, maar gewoon net even wat meer dan anders, zodat we lekker wat te kiezen hebben”, bedenkt Wendy. “En in de nieuwe keuken heb ik nu mooi de ruimte om alles netjes op schalen te doen. Wordt het toch allemaal net even feestelijker.” “Maar eerst nog de browniecheesecake”, helpt Revan z’n moeder herinneren. “Ja jongen, die vergeet ik zeker niet!”