'Mijn uitzicht is net een ansichtkaart'

Luuk Peeters woont een dik half jaar in de vernieuwde Wiltonflat en geniet nog iedere dag van het uitzicht. Vanuit zijn serre op de bovenste etage wijst hij enthousiast naar de grootste molens ter wereld. “Met een beetje goede wil kan ik ze alle zeven zien. Dat is toch geweldig? Het is net een ansichtkaart en dat verveelt nooit. Ik heb hier echt een prachtige plek.”

De 79-jarige Luuk Peeters is een geboren en getogen Schiedammer. Zijn wieg stond aan de BK-laan en hij heeft nooit de behoefte gehad om de stad te verlaten. Hij woonde tien jaar met zijn vrouw en kinderen op de Korte Achterweg en vervolgens maar liefst 47 jaar aan de Gedempte Baansloot. “Dat was heel fijn wonen en mijn vrouw en ik zeiden altijd tegen elkaar dat we er nooit weg zouden gaan.” Toch pakte dat anders uit. Ruim twee jaar geleden overleed de vrouw van Luuk en na enige tijd begonnen de trappen tussen de drie verdiepingen hem op te breken. “Bovendien zijn onze twee dochters natuurlijk allang het huis uit en ik ging me steeds meer realiseren hoe onlogisch het was om alleen zo’n groot huis bezet te houden.”

Bovenste verdieping
Toen het zaadje eenmaal was geplant, pakte Luuk vlot door. Hij informeerde bij Woonplus naar de mogelijkheden en liet zich bijpraten over de doorstroomregeling. “Ik las toen over de vernieuwing van de Wiltonflats en dat leek me wel wat. Het is dicht bij m’n oude buurtje, het centrum is vlakbij, het metrostation ligt letterlijk om de hoek en er is ook nog parkeerplek voor mijn auto.” Hij weet nog dat hij vervolgens contact had met Delaila de Heer en dat zij vertelde dat hij alleen in aanmerking kwam voor een woning op de bovenste verdieping. “Maar dat was juist precies wat ik wilde”, lacht hij. “Ik ben vervolgens met mijn dochter gaan kijken. Zij was eerst niet zo enthousiast omdat dit appartement geen balkon heeft. Maar Delaila liet toen zien dat je in de serre de ramen helemaal kunt wegklappen, waardoor er een soort inpandig balkon ontstaat. Ik wist meteen: dit is het!”

Extra service
Luuk noemt de doorstroomregeling van Woonplus een goed initiatief. Hij vindt het belangrijk dat jonge gezinnen de kans krijgen op een grotere woning en begrijpt maar al te goed dat doorstroming daarvoor hard nodig is. “Zo’n huis met drie verdiepingen is natuurlijk niet bedoeld voor een eenpersoonshuishouden. Daar moet een gezin met kinderen wonen. En voor mijzelf is het heel prettig om nu ergens te wonen waar ik oud – of nou ja, nog ouder – kan worden. Er wonen hier allemaal 55-plussers en dat vind ik eigenlijk wel leuk.” Als deelnemer aan de doorstroomregeling kon Luuk gebruikmaken van extra service, zoals de klussendienst of korting bij een verhuisbedrijf. Hij koos voor het laatste. “En dat is prima gegaan.” Wijzend op een grote kast: “Ik was nog even benauwd of die wel naar binnen kon. Maar met een verhuisliftje was-ie zo boven.”

Schilderijenhandel
Hoewel de verhuizing al een maand of zes geleden plaatsvond, is Luuk nog niet helemaal gesetteld. Hij bekent: “Er staan nog wel wat dozen te wachten om uitgepakt te worden. En in de slaapkamer wil ik nog wat schilderijtjes ophangen. Maar daar ga ik eerst nog even goed over nadenken.” Keuze in die schilderijen heeft de Schiedammer genoeg. In zijn werkzame leven werkte hij als lijstenmaker en had hij een eigen handel in schilderijen. Een flinke verzameling schilderstukken herinnert nog aan die ‘goeie, ouwe tijd’. Zelf heeft hij nooit overwogen om met penseel en verf aan de slag te gaan. Ook niet nu hij daar tijd genoeg voor heeft. “Ik puzzel liever of ga lekker een stuk fietsen”, meldt hij vrolijk. “Ik heb ook veel aanloop, onder meer van mijn dochters, mijn drie kleinkinderen en vier, bijna vijf, achterkleinkinderen. En dan speel ik één keer per week ook nog jeu de boules met allemaal oudere Schiedammers. Heel gezellig!”

Serre is bonus
Luuk vertelt dat hij zich vanaf dag één thuis voelde op zijn nieuwe stekkie. “Ik sliep zelfs de eerste nacht al als een roos. Het is gewoon een fijne woning: lekker ruim, heerlijk warm en erg comfortabel. En die serre is natuurlijk echt een bonus. Ik verheug me er nu al op om daar in het voorjaar en de zomer heerlijk te zitten.”