Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een wijkbeheerder en een buurtbeheerder?

Onder het kopje 'bij ons wonen' staat de pagina ‘buurtbeheer’. Dat is een lekker korte naam, maar feitelijk zijn we daarmee niet helemaal volledig. Ons team heet officieel namelijk ‘wijk- en buurtbeheer’. Bewoners vragen ons regelmatig wat nu eigenlijk het verschil is tussen een wijkbeheerder en een buurtbeheerder. Hieronder geven wij u daar graag antwoord op.

Een groter werkgebied
Ons team bestaat uit twee wijkbeheerders en vier buurtbeheerders. Onze wijkbeheerders hebben elk de helft van Schiedam onder hun hoede. In die helft zijn ook nog twee buurtbeheerders actief. In vergelijking met onze buurtbeheerders, hebben wijkbeheerders dus een veel groter werkgebied.

Minder en kortere looproutes
Onze wijkbeheerders hebben deels dezelfde taken als de buurtbeheerders. Oftewel: net als onze buurtbeheerders hebben ze hun vaste looproutes. In deze buurten controleren ze bijvoorbeeld de schoonmaak en letten ze erop dat er geen afval in de portieken wordt gezet. Ook signaleren ze mankementen, zoals slecht sluitende deuren of losse tegels. Omdat ze een groter werkgebied hebben dan de buurtbeheerders, zou u misschien verwachten dat onze wijkbeheerders ook meer looproutes hebben. Maar dat is niet het geval. Sterker nog. Ze hebben juist minder looproutes die ook nog eens korter zijn. De reden hiervoor is dat zij ook nog andere taken hebben.

Extra aandacht voor de aanpak van lichte overlast
Ervaart u overlast? Dan pakt uw buurtbeheerder dit op als het een eenvoudige zaak is. Denk bijvoorbeeld aan stank, rommel of verwaarlozing van tuinen. Worden zaken iets ingewikkelder, zoals burenruzies, geluidsoverlast of jongerenoverlast? Dan pakken onze wijkbeheerders ze op. Deze onderwerpen vragen namelijk meer tijd en aandacht. Omdat onze wijkbeheerders minder looproutes hebben, hebben zij hier voldoende tijd voor. Ook hebben zij meer tijd voor de samenwerking met handhaving, wijkagenten en de gemeente.

Altijd betrokken bij de grotere buurtprojecten
Om uw woonomgeving mooier of veiliger te maken, starten we soms speciale projecten. Moet daarvoor veel worden geregeld? Dan krijgen onze buurtbeheerders altijd steun van ‘hun’ wijkbeheerder. Zij hebben namelijk meer tijd om dingen uit te zoeken en in gang te zetten. Een goed voorbeeld van zo’n project is het groenproject in Tuindorp waarover Wil Binkhorst op onze website vertelt.