'Als je niet in actie komt, gebeurt er ook niets'

Af en toe heeft Wil Binkhorst ineens “zo’n bui”, zoals ze het zelf noemt. Dan loopt de bewoonster van Tuindorp door haar buurt en maakt ze een lijstje van de dingen die haar opvallen. Onlangs arriveerde zo’n lijstje bij ons. Het onderwerp: het onverzorgde groen in de omgeving. Wil heeft goede hoop dat de lijst binnenkort de prullenbak in kan. “Het wijk- en buurtbeheer van Woonplus heeft het al opgepakt!”

Gevraagd naar wat voorbeelden van de dingen op haar lijstje, hoeft Wil niet lang na te denken. “Langs het parkeerplaatsje bij de Seringenhof staat een hele hoge heg of struik. Eigenlijk zijn het verschillende planten die door elkaar gegroeid zijn. Ze overwoekeren de parkeerplaats. En op de Lijsterbeslaan staan op een hoek twee bomen waaronder regelmatig grofvuil wordt gedumpt. Ook op andere plekken in de buurt gebeurt dat. Onder leibomen, bijvoorbeeld. Ik denk dat als je daar stevige struiken plant, het minder uitnodigt om er troep achter te laten.”

Grondgebied Woonplus
In eerste instantie had Wil haar lijst naar de gemeente gestuurd, naar de ambtenaar die verantwoordelijk is voor het groen in Schiedam. “Maar toen ik met hem en een van zijn collega’s langs de plekken op mijn lijst liep, bleek dat het bij de helft van de situaties om grondgebied van Woonplus ging. Dus heb ik ook Woonplus gemaild. Dat heb ik al vaker gedaan. Als er iets kapot is bijvoorbeeld, maak ik een melding. Ik heb altijd goed contact met ze. Ik zit ook in de werkgroep Senioren en Wonen en heb meegedacht over de doorstroomregeling. Dit keer deed ik mijn melding via het algemene e-mailadres, want ik wist niet wie er over het groen gaat.”

Snelle reactie
Net als de gemeente, reageerde ook Woonplus snel. “Nog in dezelfde week kreeg ik een telefoontje van buurtbeheerder Prashant Nandkoemarsing. Of hij samen met zijn collega, wijkbeheerder Dion van der Woude, kon langskomen.” De wandeling die Wil vervolgens met Prashant en Dion door Tuindorp maakte, was heel leuk, vertelt ze. “Ze zijn heel vriendelijk. Beiden werken nog niet zo lang voor Woonplus en wilden van alles over de buurt weten. Ik voelde me gehoord.”

Bijgepraat
Ook over het resultaat van de wandeling is Wil tevreden. “Na afloop vroeg ik of ze me op de hoogte wilden houden. ‘Doen we’, reageerden ze. En inderdaad, vorige week mailde Dion al, want ze ging een afspraak maken met een hovenier om te kijken welke mogelijkheden er zijn om het groen aan te pakken. Ze hebben echt de vaart erin, daar ben ik blij om. Voordat Dion de hovenier zou spreken, wilde ze graag nog een keertje met mij afspreken om nog meer over de buurt te weten te komen. Tijdens het koffie-uurtje hier in het wijkgebouw hebben we bijgepraat.”

Goed terugsnoeien
Tijdens dat gesprek kreeg Wil ook te horen hoe het nu verder gaat met de punten op haar lijstje. “De heg bij de Seringenhof wordt in samenspraak met de bewoner aangepakt. Woonplus laat het overwoekerde groen nu één keer goed terugsnoeien. Ook voeren ze al het snoeiafval af, want dat is veel te veel voor een groenbak.” Wils idee om struiken onder bomen te plaatsen om zo het dumpen van grofvuil tegen te gaan, wordt aan de hovenier voorgelegd. “Die gaat kijken wat de mogelijkheden zijn. Ze kunnen niets beloven. Maar goed, ‘nee’ is ook een antwoord.”

Actieve burger
Niet dat Wil het daar dan snel bij zal laten, lacht ze. Ze is wat je noemt een actieve burger. Ze is steevast aanwezig bij het wijkoverleg en stond vooraan bij de acties voor het behoud van de voormalige Sint Martinusschool aan de Iepenlaan. “Helaas hebben we de sloop niet kunnen tegenhouden”, verzucht ze. “Waar dat actieve burgerschap vandaan komt? Dat zit gewoon in me. Mijn leven lang al. Tuindorp is een fijne buurt, we wonen hier nu 26 jaar. Het is een heel gezellige buurt, de mensen zijn begaan met elkaar. Maar er zijn ook dingen die aan verbetering toe zijn. En dan moet je er wel zelf achteraan gaan, anders gebeurt er niks.”

BuitenBeter
Wil zou dan ook graag zien dat meer mensen zich iets zouden aantrekken van de omgeving. “Ik denk dat het belangrijk is dat de buitenruimte verzorgd en opgeruimd is en dat het groen er netjes bij staat. Dat woont veel plezieriger. Sowieso veroorzaakt het dan minder vervuiling. Want vuil trekt vuil aan. Dus heb je grofvuil, maak dan een melding bij Irado. Die komen het gratis ophalen. En is er iets kapot, maak een melding in de BuitenBeter-app. Als iedereen een beetje oplet, dan komen we al een heel eind.”

Samen zwerfvuil opruimen
Het lijkt Wil ook leuk om af en toe met andere buurtbewoners eropuit te gaan om het zwerfafval in de buurt op te ruimen. “En dan na afloop een kopje koffie drinken met elkaar in het wijkgebouw. Ik heb het daar al over gehad met Dion. Het staat in de kweek voor de zomermaanden. Ik hoop dat mensen zich daarna wat meer betrokken voelen om de wijk netjes te houden. Want dat is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.”