Nieuwe Energie voor Groenoord isoleert energiek door!

Het is alweer bijna drie jaar geleden dat het project 'Nieuwe Energie voor Groenoord' het levenslicht zag. December 2020 was het, toen de gemeenteraad van Schiedam zich uitsprak voor de aanleg van een warmtenet in deze grote Schiedamse wijk.

Samen met partners Eneco en de gemeente Schiedam besloten we vaart te zetten achter dit project. Onze ambitie? Voorop lopen in de energietransitie en Groenoord als een van de eerste bestaande woonwijken van Nederland volledig aardgasvrij maken. En dat gaat voorspoedig! 

Wat deden we allemaal in 2023?
Om onze woningen aardgasvrij te maken, moet er veel gebeuren. Het gaat immers niet alleen om de technische aansluiting op het warmtenet, maar er moet ook extra geïsoleerd worden. Daarnaast combineren we de werkzaamheden meteen met andere onderhoudswerkzaamheden, zodat we een jaar later niet opnieuw bij onze huurders op de stoep staan.

Zo hebben we in 2023...

  • meer dan 450 woningen geïsoleerd en gereed gemaakt voor de aansluiting op het warmtenet.
  • voor 104 woningen de minimaal benodigde instemming van 70% akkoord van de bewoners behaald voor aansluiting op het warmtenet.
  • 16 logeerwoningen beschikbaar gesteld voor huurders die tijdens de werkzaamheden niet in huis konden blijven.
  • 608 keer bewoners geholpen via ons klantcontactcentrum.
  • samen met Eneco de eerste aansluitovereenkomst voor de daadwerkelijke aansluiting op het warmtenet ondertekend.
  • de planontwikkeling opgestart voor de komende drie complexen.
  • in de gemengde complexen met de meerderheid van de eigenaren meegestemd. Daardoor zijn in totaal 7 Verenigingen van Eigenaren (VvE's) gestart met het uitwerken van een verduurzamingsplan waarin aansluiting op het warmtenet van Eneco het uitgangspunt is. In deze complexen liggen 337 Woonpluswoningen.
  • nauw samengewerkt met 4 van deze VvE's om hun splitsingsakte te gaan aanpassen. Daarmee maken ze de aansluiting op het warmtenet in de toekomst mogelijk.

Op dit kaartje kunt u zien hoe ver we op dit moment zijn.

Dank aan iedereen!
Zoals u ziet, liggen we goed op koers om Groenoord in 2030 tot de eerste aardgasvrije bestaande wijk van Nederland te maken. Dat is fantastisch om te zien. Onze dank gaat dan ook uit naar alle bewoners, onze partners Eneco en de gemeente, aannemers Hemubo en 2nd Skin, en natuurlijk alle Woonpluscollega’s die hieraan een bijdrage hebben geleverd. Zonder jullie medewerking, geduld en inspanningen, hadden we niet zover kunnen zijn.