Kinderschoenen en -jassen voor kledingbank Jurk & Co

Met tranen in hun ogen namen de vrijwilligers van kledingbank Jurk & Co in Groenoord op woensdag 18 oktober onze donatie in ontvangst. Ze ontvingen 39 paar gloednieuwe kinderschoenen en 26 kinderjassen. “Het was voor ons een enorme verrassing”, vertelt Malika Bouha, initiatiefnemer van de kledingbank, opgetogen. “Hiermee kunnen we verschillende gezinnen zo gelukkig maken!” De donatie is mogelijk gemaakt door de zogenaamde strippenkaartactie van het project Nieuwe Energie voor Groenoord.

Bij dit project maken we de flats en woningen klaar voor aansluiting op het warmtenet. Bewoners krijgen een strippenkaart ter waarde van € 200, waarmee zij bijvoorbeeld een schoonmaakhulp of klusjesman kunnen inschakelen. Niet iedereen maakt de strippenkaart helemaal op. Met het bedrag dat overblijft, hebben wij eerder een bijdrage geleverd aan de kleding- en voedselbank Nieuwland en de tuktuk-actie van het Zimmertje. Deze keer was het de beurt aan kledingbank Jurk & Co.

Financieel zwaar
Malika Bouha en Bibi Bakhtali richtten de kledingbank in 2014 op en sinds 2015 is Jurk & Co gehuisvest aan de Diepenbrockstraat 31A. Zij runnen de kledingbank samen met vrijwilligers Marleen, Hamida, Widaad, Maryam, Wadha en Karin. Groenoorders die het financieel zwaar hebben, bijvoorbeeld omdat zij van een uitkering rond moeten komen of in de schuldsanering zitten, kunnen bij Jurk & Co terecht. Bibi vertelt: “Zij mogen één keer per maand voor alle gezinsleden vijf kledingstukken komen uitzoeken.”

Fantastische gift
De kledingbank is inmiddels goed bekend en heeft niet te klagen over de hoeveelheid kleding die gedoneerd wordt. Via flyers, Facebook en het grote netwerk van de vrijwilligers weten veel Schiedammers de weg te vinden. “Maar”, zo laat Marleen weten, “kleding en schoenen voor kinderen worden helaas niet veel ingeleverd. Logisch, want dat slijt nu eenmaal hard. Terwijl het juist voor deze groep zo ontzettend belangrijk is om in passende én niet-kapotte kleding naar school te kunnen. Daarom is deze gift van Woonplus zo fantastisch. We hebben het eerlijk verdeeld: kinderen mochten óf nieuwe schoenen óf een nieuwe jas. Zo konden we veel gezinnen blij maken. De gezichten van de kinderen die met iets nieuws naar huis gingen: onbetaalbaar!”

Kinder- én mannenkleding
De vrijwilligers van kledingbank Jurk & Co hopen dat ze ook voor de koude wintermaanden weer op voldoende donaties van kleding mogen rekenen. Daarbij roepen ze op om dus vooral aan kinderkleding te denken. “En mannenkleding”, vult Bibi aan. “Daar hebben we ook altijd behoefte aan. Iedereen die thuis een puberzoon heeft of heeft gehad, weet dat zo’n jongen soms centimeters per dag lijkt te groeien. Dan heb je regelmatig nieuwe kleren nodig en onze kledingbank is dan een uitkomst.”