Bazen en bliksemstages

Als woningcorporatie dragen we graag bij aan de ontwikkeling van Schiedamse jongeren. Daarom verlengden we eind maart met veel plezier onze samenwerking met JINC. Dat betekent dat we ook in 2023 weer twee bliksemstages verzorgen en vijf sollicitatietrainingen geven. Daarnaast staat onze directeur-bestuurder (Emile Klep) zijn stoel één dagje af aan de ‘bazen van morgen’.

Baas van Morgen
Donderdag 1 juni was het zover. Dominique en Hermon, beiden leerling in groep 8 op basisschool Kaleidoscoop, mochten voor één dag bij ons de baas zijn. Emile haalde ze ’s ochtends persoonlijk op om samen naar het ‘bazen’-netwerkontbijt te gaan. Daarna ging het programma verder bij Woonplus. Tijdens een rondleiding lieten we ze zien wat voor werk je eigenlijk allemaal kunt doen bij een woningcorporatie. Én we vroegen de jonge bazen natuurlijk om hun advies. Daarvoor bezochten ze onder andere een woning die net was vrijgekomen. Hun mening? Deze woning kan zo echt niet opnieuw in verhuur. Zo hadden we deze woning toch niet mogen accepteren! Sterker nog: eigenlijk vonden ze dat de huurders hadden moeten betalen voor alles wat kapot was. In dit soort situaties zouden we volgens Dominique en Hermon best een stuk strenger mogen zijn. Een boete bijvoorbeeld zou in hun ogen best een hele goede oplossing zijn. Ze maakten foto’s van de woningen en presenteerden hun advies bij terugkomst in heldere bewoordingen aan Emile. Mooi om te zien hoe kinderen in de loop van zo’n dag kunnen groeien.

Op bliksemstage
Donderdag 25 mei hadden we maar liefst negen kinderen op bezoek voor een bliksemstage. Deze keer ging het om leerlingen van basisschool De Paperclip. We legden uit wat een woningcorporatie zoal doet én we namen de kinderen mee in de wereld van renovatie en isolatie.

Onderdeel daarvan was een proefje met drie flesjes. We vulden ze met warm water en brachten bij twee flesjes isolatie aan. Folie bij de een, piepschuim bij de ander. Daarna maten we de temperatuur van het water, noteerden die, en gingen op pad. We bezochten twee woningen. Eentje die nog niet gerenoveerd is en eentje die wel gerenoveerd is, en dus veel beter geïsoleerd. De kinderen stelden veel vragen. Waar zit die isolatie nou eigenlijk? Is het gas in dubbel glas niet gevaarlijk? En wanneer moet je nou eigenlijk extra ventileren? Aan het einde van de ochtend keerden we terug naar de flesjes. Welk flesje had de meeste warmte verloren? Zo konden ze het allemaal met eigen ogen zien: goed isoleren zorgt ervoor dat er weinig warmte verloren gaat!