Aftrap aardgasvrij-ready Groenoord

Op 15 juli gaf Woonplus samen met de Provincie Zuid-Holland de symbolische aftrap voor het ‘aardgasvrij-ready maken’ van huurwoningen in Groenoord. De komende tien jaar krijgen ruim tweeduizend huurwoningen daarvoor een nieuwe verwarmingsinstallatie. Provincie Zuid-Holland en het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling stelden samen een subsidie beschikbaar van ruim 3,6 miljoen euro.

 

Het aardgasvrij-ready maken van woningen in Groenoord is een belangrijke stap in de energietransitie van de wijk. Gemeente Schiedam, Provincie Zuid-Holland en Woonplus sloten in 2017 samen met diverse andere partijen een ‘green deal’ met als doel Groenoord voor 2030 aardgasvrij te maken. Uit onderzoek naar de alternatieven voor aardgas, bleek het aansluiten op een warmtenet de oplossing met de laagste maatschappelijke kosten. Een belangrijk gegeven, want de maatschappij vraagt om een aanzienlijke CO2-reductie en een ‘betaalbare energietransitie’.

Haalbaar en betaalbaar
Het uiteindelijke doel van ‘Nieuwe Energie voor Groenoord’ is een aardgasvrije wijk, betaalbaar en haalbaar voor alle inwoners. Met de subsidie wordt de eerste fase van het project mogelijk gemaakt. Het wooncomfort van de woningen verbetert en de aanpak is voor de huurders ‘woonlasten-neutraal’. Bovendien wordt hiermee in de nabije toekomst een grote CO2-besparing mogelijk als aangesloten wordt op een warmtenet. “Als Provincie Zuid-Holland willen we schone energie voor iedereen en dat willen we ook haalbaar en betaalbaar”, zegt gedeputeerde Berend Potjer. “Dit is een heel mooi voorbeeld van hoe dat kan”. Woonplus is blij de eerste concrete stappen in Schiedam te kunnen zetten in de gezamenlijke wijkaanpak. Directeur-bestuurder Emile Klep van Woonplus: “Het is belangrijk dat mensen ook in de toekomst prettig kunnen wonen. Dat moet een groene, duurzame toekomst zijn. Dat betekent dat wij de warmtevraag anders gaan inrichten. Om dat te kunnen doen, starten we vandaag met het voorbereiden van de woningen.”