Nieuwe portieken voor Koolwitjehof en Gerstakker

Fred Scheffers en Siem Dongelmans maakten zich de afgelopen jaren sterk voor de vernieuwing van de entrees aan het Koolwitjehof en de Gerstakker. Ze waren het zat dat jongeren de grote luifels van de portieken als hangplek gebruikten. Bewoners voelden zich erdoor geïntimideerd. Zelfs de thuiszorg durfde er af en toe niet langs. Dat kon toch niet zo door blijven gaan.

De mannen brachten het probleem van de jongeren regelmatig bij ons onder de aandacht. Eerst probeerden we het op te lossen met verlichting. Maar toen dat niet bleek te werken, maakten Fred en Siem zich hard voor een grondiger aanpak van de portieken. Vorig jaar juni zaten we samen om de tafel en bespraken we het ontwerp voor de verbouwing met elkaar. Deze zomer werd het eindelijk werkelijkheid. Met het resultaat zijn ze heel erg tevreden. Ze hebben nog geen jongere gezien en daarbij is het ook nog eens veel mooier geworden dan het was. ‘Iedereen heeft het erover. Ook de visite. “Wat hebben jullie een mooie hal!” zeggen ze dan. We krijgen het heel vaak te horen’.

Wat is er allemaal veranderd?
De grote open ruimte onder de luifels is omgetoverd tot een gesloten hal. In de nieuwe puien zijn de brievenbussen en het bellentableau verwerkt. De verlichting brandt altijd zachtjes en wordt fel zodra iemand binnenkomt. Verder hebben alle bewoners ook een videofoon gekregen. Zo kunnen ze via een camera voortaan zien wie er voor de deur staat. ‘Die is echt perfect’, vindt Fred. ‘De kijkhoek is groot en ook als het donker is kun je alles goed zien.’ Tot slot is ook het sluitsysteem elektrisch geworden. Bewoners kunnen nu naar binnen met een tag. Ook dat bevalt iedereen uitstekend.

Feestelijke opening
Op 6 juli was de feestelijke opening van het portiek aan het Koolwitjehof 52-96, de flat waarin Fred en Siem wonen. Hun portiek was als eerste klaar. Ook de bewoners uit de andere twee flats waren erbij. De zon scheen, het was gezellig druk en de reacties waren louter positief. Siem en Fred zijn tot het laatste moment actief geweest: ‘Het bankje hebben we de avond ervoor als verrassing voor de bewoners in elkaar gezet. Ook hebben we toen de foto’s opgehangen die we hadden uitgezocht en de plant neergezet’, vertelt Fred. ‘Onze vrouwen hebben de ballonnen opgehangen en aan het eind hebben we samen de boel nog schoongemaakt.’

Een fijne plek
Durfden bewoners vroegers soms niet eens door het portiek naar buiten vanwege de hangjongeren. Nu brengen ze er graag tijd door. Het bankje in de hal is een groot succes. ‘Mensen zitten er vaak op het busje te wachten. Of ze maken er even een kletspraatje met elkaar.’ Ook blijkt het heel fijn dat op het raam van het portiek in hele grote letters de straatnaam en huisnummers vermeld staan. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar het blijkt ook nog eens superhandig. ‘Hulpdiensten en pakketleveranciers konden ons vroeger vaak niet vinden. Nu gaat dat altijd goed.’

Wilt u meegenieten van het feest en zien hoe het portiek geworden is? Bekijk dan onderstaande foto’s en neem ook zeker even de tijd voor het filmpje! De portieken aan het Koolwitjehof 2-46 en Gerstakker 64-86 zijn inmiddels ook gereed en volop in gebruik.