Eenmalige huurverlaging 2021
Huurders in een sociale huurwoning en met een laag inkomen kunnen in 2021 eenmalig een huurverlaging krijgen. Dit heeft de regering besloten. We leggen graag uit hoe deze eenmalige huurverlaging werkt.
Het belangrijkste: als u voldoet aan de voorwaarden, krijgt u de huurverlaging vanzelf. U hoeft daar niets voor te doen.
Voldoet u aan de voorwaarden? Dan krijgt u automatisch bericht van ons
Of u in aanmerking komt voor de eenmalige huurverlaging in 2021 hangt af van uw netto huur, uw (gezamenlijk) inkomen en de samenstelling van uw huishouden. Het inkomen van inwonende kinderen telt niet mee. De voorwaarden staan in de tabel.
Is uw netto huur lager dan € 633,25? Dan komt u niet in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging.
Als u in aanmerking komt dan krijgt u in maart automatisch bericht van ons. U hoeft zelf niets te doen. Wij controleren van tevoren of u aan alle voorwaarden voldoet. In februari ontvangen we hiervoor informatie van de Belastingdienst. Hoeveel huurverlaging u precies krijgt, hangt af van de hoogte van uw netto huur. De netto huur is de huur zonder service- en stookkosten.
Denkt u dat u aan alle voorwaarden voldoet, maar krijgt u in maart geen bericht van ons?
Dan kan het zo zijn dat uw netto huur toch lager is dan de netto huur die in de voorwaarden staat of dat uw (gezamenlijk) inkomen volgens de Belastingdienst niet voldoet. De Belastingdienst kijkt namelijk naar het (gezamenlijk) inkomen dat u had in 2019.
Wat als uw (gezamenlijk) inkomen vanaf 2020 is gedaald?
Misschien komt u dan toch in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging. In dat geval kunt u de huurverlaging zelf aanvragen. We raden u aan dit vanaf maart te doen. We nemen uw verzoek in behandeling ná de toets van de belastingdienst. Vanaf 1 maart staat op woonplus.nl hoe u dit kunt doen. Typ daarvoor huurverlaging onder ‘Waarmee kunnen we u helpen?’.
Goed om te weten
- Huurders in ‘de vrije huursector’ komen niet in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging. Deze geldt alleen voor huurders in een sociale huurwoning.
- De Belastingdienst geeft niet aan ons door wat uw precieze (gezamenlijk) inkomen is. Wij horen alleen of uw (gezamenlijk) inkomen voldoet aan de voorwaarden en met hoeveel personen u in huis woont.
- De inkomensgegevens uit 2019 van de belastingdienst zijn het uitgangspunt. Heeft u in 2020 een huurcontract gesloten en was uw inkomen daarbij hoger dan in 2019, dan toetsen we de huurverlaging aan het inkomen van 2020.
- Het kan zijn dat u na de huurverlaging iets minder huurtoeslag krijgt. De huurtoeslag is namelijk afhankelijk van het inkomen, de samenstelling van het huishouden en de hoogte van de huur.