'Denk op tijd na over kleiner wonen'

Sander van Steekelenburg is ouderenadviseur van het WijkOndersteuningsTeam Schiedam en ondersteunt Schiedamse senioren bij allerhande vraagstukken. Hij ziet dat ouderen de beslissing om kleiner te gaan wonen vaak voor zich uit schuiven. “Begrijpelijk hoor, want verhuizen is nogal wat. Maar de realiteit is ook dat het over een paar jaar niet eenvoudiger wordt. Integendeel! Daarom zou het goed zijn als 55-plussers tijdig nadenken over hun woonplannen.”

Het is zo’n mooi gezegde: ‘een oude boom moet je niet verplanten’. Sander begrijpt die gedachte wel, maar ziet in de praktijk vaak genoeg dat het juist wel een heel verstandig besluit is. “Mensen op leeftijd die nog in een groot huis wonen, krijgen steeds minder energie om het schoon te houden en de kleine, dagelijkse klusjes te doen. De woning is bovendien niet ingericht voor ouderen en dus is douchen soms lastig en het gebruik van een rollator erg onhandig.” Senioren die de stap zetten naar een seniorenwoning, hebben daar volgens hem zelden of nooit spijt van. Hij ziet ze genieten van het wonen met leeftijdgenoten en van de activiteiten die er op loopafstand worden aangeboden. Of zoals een oudere Schiedammer pas tegen Sander zei: ‘het voelt hier elke dag als vakantie’.

Mogelijkheden verkennen
Sander is blij met de doorstroomregeling van Woonplus. Omdat kinderen niet altijd in de buurt wonen, hebben ouderen soms geen netwerk om zich heen dat kan helpen met de verhuizing. “Dan wordt dat extra spannend en zien senioren er vanaf. Maar met de hulp van Woonplus wordt de stap gewoon een stuk makkelijker.” De ouderenadviseur raadt mensen van boven de 55 jaar aan om alvast eens na te denken over hun woonsituatie. “Als je nog geen 60 bent, lijkt een seniorenwoning misschien een ver-van-je-bed-show, maar het is wel slim om de mogelijkheden gewoon eens te verkennen. De seniorenmakelaar van Woonplus kan je daarbij helpen.”