'Zonde als een pand leegstaat'

In de huidige woningmarkt is het zonde als panden leegstaan. Dat geldt ook voor het bedrijfspand dat naast ons hoofdkantoor ligt. Wat hiermee bij de vernieuwing van Groenoord-Zuid precies gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Maar wat wel duidelijk is, is dat het tot die tijd leeg zal staan. Daarom onderzochten we of het mogelijk is om het kantoorpand tijdelijk te laten bewonen. En dat bleek het geval. Leegstandbeheerder Livable ging voor ons op zoek naar geschikte bewoners, waarvan Jaimy en Jewel er twee zijn. Ze vertelden ons enthousiast hoe het ze bevalt.

Avontuurlijk wonen, noemen Jaimy Lageweg (32) en Jewel Jammah Riemens (25) het. Ze wonen hier – samen met anderen – in ruil voor een bescheiden vergoeding. Antikraak, heet dat in de volksmond. Hoe lang ze er precies kunnen blijven, is onduidelijk. Maar zo lang het duurt, genieten ze ervan. 

We waren direct verkocht
Dit kan het nooit zijn! Dat was het eerste wat Jaimy dacht toen hij op internet beelden van de woonruimte zag die Livable aan hem en zijn vriendin Jona Schot (26) had voorgesteld. Het kantoorpand op zijn computerscherm zag er namelijk allesbehalve bewoonbaar uit. Maar toen ze de ruimte gingen bekijken, veranderde zijn mening op slag. “We liepen binnen en het was meteen: wow, vet! Wat een ruimte! We waren direct verkocht.”

Gezellige kantoorruimte
Inmiddels zijn Jaimy en Jona helemaal gesetteld. Ze wonen op de begane grond. Boven de glazen toegangsdeuren naar hun woonruimte staat op een groot bord ‘Customer Experience’. Een overblijfsel van het bedrijf dat hier voorheen zat. De ruimte is meer dan riant; de grootste van het kantoorpand. En hoewel de tl-verlichting en het systeemplatenplafond overduidelijk laten zien dat dit ooit een kantoorruimte was, voelt het met de enorme eettafel en comfortabele bank toch huiselijk aan. Aan het einde van de rechthoekige ruimte zijn nog twee kamers: de slaapkamer en een werkkamer. Op sommige plekken heeft het stel van de nood een deugd gemaakt. Zoals met de stekkerdoos die in het midden van de kamer uit de grond komt. “Daar hebben we een nachtlampje op gezet. Zo kunnen we ons er in het donker niet tegen stoten én het staat gezellig”, lacht Jaimy.

Samen delen
Een eigen keuken, douche en toilet hebben Jaimy en Jona niet. Die delen ze met de zes andere bewoners van het kantoorpand. Ook de twee wasmachines worden gedeeld. “Geen probleem”, zegt Jaimy. “Samen met onze overbuurman, hebben we in de garage een kookplaat, oventje en koelkast neergezet. We hoeven dus niet per se in de keuken te koken.” Dat er maar één douche is in het pand, heeft tot nu toe geen problemen opgeleverd, zegt Jaimy. “We hebben allemaal een ander leefritme. Mochten we daar tegenaan gaan lopen, dan moeten we een schemaatje maken. Of misschien dat er nog een douchecabine kan worden bijgeplaatst. Daar is ruimte voor. Voor mezelf is het makkelijk. Ik werk als dj en muziekproducer (leuk weetje: Jaimy werd in 2019 genomineerd voor een Grammy Award met zijn aandeel aan de soundtrack van de film Spider-Man: Into the Spider-Verse; hij produceerde het nummer Let Go, van Beau Young Prince). Overdag ben ik thuis. Ik spring onder de douche als iedereen weg is. Of na het sporten. We hebben namelijk van één ruimte een thuisgym gemaakt, daar staat een alles-in-één-fitnessapparaat. Ideaal als je tussendoor even wilt trainen.”

Lage woonlasten
Het grootste voordeel van antikraak wonen, vindt Jaimy de lage woonlasten. “Alle bewoners betalen hier ieder driehonderd euro per maand. Dat is een vergoeding voor het wonen, gas, water en licht. Jona en ik betalen dus samen zeshonderd euro, maar we hebben dan ook verreweg de grootste ruimte van het pand. De internetaansluiting hebben we als bewoners zelf geregeld en betalen we onderling. Verder komt er om de week een schoonmaakster voor de gedeelde ruimtes. Die betalen we ook met z’n allen.”

Vrijheid en … onzekerheid
Het hebben van lage woonlasten brengt vrijheid met zich mee, zegt Jaimy. “We kunnen nu sparen voor onze toekomst en reizen. Het nadeel is dat we niet weten hoe lang we hier kunnen blijven. Ik houd in mijn achterhoofd dat het elk moment over kan zijn. Dat is dan maar zo. Sowieso zijn we van plan om op termijn terug te gaan naar Middelburg, waar we vandaan komen. Tot die tijd: deze ruimte, voor dit geld … Dat vind je niet in regulier wonen. Dat weegt zwaarder voor mij dan de onzekerheid.”

Niet veel nodig
Op de eerste etage van het kantoorpand, in de kleinste kamer, woont Jewel Jammah. Met een knusse hoekbank, een opvallend paars kleed op de vloer en een mooie klamboe rond het bed – “het stikt hier van de muggen” – heeft ook zij van het kantoor een gezellige ruimte weten te maken. Voor Jewel Jammah is dit de derde antikraakwoning. “Een paar jaar geleden ben ik voor het eerst antikraak gaan wonen”, vertelt ze. “Dat was in een schoolgebouw in Middelburg, ook via Livable. Ik woonde daar samen met Jona – inderdaad, die nu hier beneden samenwoont met Jaimy. Ze kennen elkaar via mij. We hadden daar allebei ons eigen lokaal van 130 vierkante meter.” Ze lacht: “En hier heb ik er dertig. Dat is alsnog best ruim, maar het is wel even aanpassen. Ik heb heel veel dingen – meubels en woonaccessoires – weggedaan. Dan merk je dat je eigenlijk helemaal niet zo veel spullen nodig hebt.”

Thuis zit in jezelf
Nadat bekend werd dat ze het schoolgebouw moest verlaten, omdat het werd gesloopt, gaf Jewel Jammah bij Livable aan naar de Randstad te willen verhuizen. “Ik ben danslerares en danseres, daarnaast doe ik acteer- en presenteerwerk. In de Randstad woon je dan een stuk centraler dan in Zeeland. Zo ben ik in Schiedam terechtgekomen.” Moeite met het steeds moeten verhuizen, heeft Jewel Jammah niet. “Je raakt erop ingesteld”, zegt ze nuchter. “Het wordt steeds ruim van tevoren aangegeven als we eruit moeten. En natuurlijk leven wij met het risico dat we straks geen woning meer hebben. Maar wat is het leven zonder risico, toch?” Ze heeft ook geen moeite om zich snel thuis te voelen op een nieuwe plek. “Thuis zit in jezelf en in de mensen om je heen. Dan maakt het niet uit waar je bent.”

Met de andere bewoners van het kantoorpand kan Jewel Jammah het gelukkig goed vinden. “Het zijn allemaal leuke mensen, het is héél gezellig. Als we elkaar tegenkomen, maken we een praatje en soms houden we een spelletjesavond. En ik heb ook al een keer Indisch gekookt voor de hele groep. Heel fijn, dat ik hier met zulke mensen mag wonen!”

Woningnood
Ook voor Jewel Jammah zijn de lage woonlasten een belangrijke reden om antikraak te wonen. “De huurprijzen in de vrije sector vandaag de dag, dat is écht níet normaal!”, zegt ze verontwaardigd. “Ik ben dus héél blij dat het op deze manier kan. Want er is natuurlijk ook nog eens een waanzinnige woningnood. Tegelijkertijd staan heel veel panden leeg. Hartstikke zonde, want daarmee kun je – in elk geval tijdelijk – een stukje van de woningnood oplossen. En voor de eigenaren heeft het ook voordelen: hun pand wordt verzorgd door de mensen die erin wonen. Ik zie het zo: als antikraakbewoner ben je eigenlijk een beheerder. Je let op het pand, zorgt ervoor. Net zoals ik zou doen als het mijn eigen huis was.”