Uitfasering EFG-labels 2024-2028

In het boekje ‘onderweg naar 2050’ spreken we over ons isolatieprogramma. Dit bestaat in de praktijk uit verschillende deelprojecten. Eén van deze projecten is het uitfaseren van E, F en G labels in de periode 2024-2028. Hoeveel woningen pakken we in dit project aan? En wat gaan we doen?

Waar we gestart zijn
Bij de start van dit project in maart 2023 telden we 1876 woningen met een E, F of G-pre-label. Een deel van deze labels verdwijnt ‘vanzelf’ door sloop of vernieuwbouw en een deel pakken we al aan binnen het project Nieuwe Energie voor Groenoord. Van de woningen die overblijven, ligt een aantal in zogenaamde VvE-complexen. In deze gebouwen beslist de Vereniging van Eigenaren over de aanpak. Daarom richt dit deelproject zich alleen op de overige woningen die in 100% Woonplus complexen liggen. Dit zijn er circa 560.

In de praktijk gaan we echter bij veel meer woningen aan de slag. Want deze woningen liggen verspreid over circa 100 complexen. Bij de meeste woningen pakken we gelijk het hele gebouw aan. Is er bijvoorbeeld een nieuwe voordeur nodig om de woningen beter te isoleren? Dan krijgen alle woningen een nieuwe voordeur. Ook de woningen die al een D-label of hoger hebben. Uiteindelijk gaan we zo aan de slag bij circa 2.400 woningen.

Waar staan we nu?
Begin 2025 tellen we geen 560 woningen met een EFG-label meer, maar 284. Dat is een mooie stap vooruit! Deels komt dit doordat we het eerste deelproject in 2024 hebben opgeleverd. Maar het komt ook omdat er minder EFG-labels blijken te zijn dan we dachten. Daardoor gaan we nu ook niet meer bij 2.400 woningen aan de slag, maar bij een kleine 2.000.

Hoe kan dat?
Voordat we aan de slag gaan, onderzoeken we of het pre-label wel klopt met de praktijk. En dat blijkt lang niet altijd het geval. Van de 2.400 woningen die we in dit project zouden aanpakken, is al de helft gecontroleerd. Daardoor zijn twee complexen helemaal afgevallen en pakken we een aantal woningen toch individueel aan. Ook bleken sommige labels niet correct omdat we woningverbeteringen nog niet verwerkt hadden. Zo hebben we voor zo’n 120 woningen direct een nieuw energielabel kunnen registreren.

Hoe gaan we de woningen isoleren?
Welke werkzaamheden er precies nodig zijn, verschilt per complex. Ze kunnen uiteenlopen van het dichten van kieren tot het plaatsen van zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van kozijnen, deuren of enkelglas en het verbeteren van de ventilatie. Maar ook aan het extra isoleren van complete gevels, daken of vloeren en het vervangen van installaties. Een plan baseren we op onze onderzoeken en de verwachte levensduur van het complex.

  1. Is deze 5 tot 15 jaar? Dan brengen we het isolatieniveau naar label D 
  2. Is deze 15 tot 25 jaar? Dan brengen we het isolatieniveau naar label B 
  3. Is deze 25 jaar of meer? Dan brengen we het isolatieniveau naar de Standaard 

Daardoor vervangen we de ene keer alleen gashaarden, geisers of enkel glas, en pakken we de andere keer hele gevels, het dak en de mechanische ventilatie aan. Is uw complex bijna aan de beurt? Dan nemen wij u natuurlijk bijtijds mee in alle details.

Planning
Dit project voeren we uit met vier partners: Smits Vastgoedzorg, Hoftijzer, ERA Contour en BM van Houwelingen. Begin 2024 is de uitvoering van de eerste werkzaamheden gestart. Eén deelproject hebben we in 2024 volledig afgerond (164 woningen). Van een ander is de uitvoering opgestart (81 woningen). Daarnaast is er vooral veel voorbereid en zijn er plannen ontwikkeld. Daardoor kunnen we dit jaar bij circa 800 woningen (10 deelprojecten) met de uitvoering van start.