Delaila de Heer

Delaila de Heer is de woonmakelaar van Woonplus die senioren begeleidt naar een andere woning. “Een heerlijke baan”, vertelt ze enthousiast. “Ik vind het zo fijn om ouderen te helpen. Het is een generatie die ontzettend hard gewerkt heeft en het soms moeilijk vindt om voor zichzelf op te komen. Als het mij lukt om voor iemand op leeftijd een prettige, passende woning te vinden, voelt dat echt als een kers op de taart.”

Delaila is een geboren en getogen Schiedamse en kent de stad op haar duimpje. Ze houdt van het gemêleerde karakter van de inwoners: “Een Gorzenees is geen Ketellapper! Mijn favoriete stukje Schiedam? Dat is dan toch Schiedam-Noord, met onder meer het Beatrixpark.” Delaila werkt sinds 2010 als woonmakelaar en de laatste zeven jaar is ze vooral actief voor onze senioren. Met ontzettend veel plezier. “Oudere mensen zijn vaak zo dankbaar en bescheiden. Als het wat langer duurt voordat we een passende woning vinden, verontschuldigen ze zich vaak en denken ze dat ik ze maar lastig vind. Wat een onzin! Ik zeg altijd: het is mijn werk, dus sorry zeggen hoeft niet. En met een knipoog vul ik dan aan: zolang u mij niet in het weekend belt, vind ik alles best.

Veel geduld
De vrolijke Delaila begrijpt maar al te goed dat verhuizen op latere leeftijd behoorlijk ingrijpend is. “Op de eerste plaats is het natuurlijk heel wat om het huis te verlaten waar je kinderen zijn geboren of waar misschien je partner is overleden. En dan zien mensen logischerwijze op tegen de rompslomp die een verhuizing met zich meebrengt. Neem alleen al het administratieve deel: alles gaat tegenwoordig digitaal en dat is voor veel ouderen een behoorlijke drempel.” Delaila helpt er graag bij. Ook ouderen die niet in aanmerking komen voor de doorstroomregeling, maar wel een verhuiswens hebben, zijn bij haar altijd welkom. Ze nodigt hen uit om langs te komen en legt dan met veel geduld uit hoe zij zich kunnen inschrijven bij Woonnet Rijnmond en hoe ze kunnen reageren op een geschikte woning.

Beren op de weg
Goed luisteren is wat Delaila betreft altijd de sleutel. Ze merkt dat veel ouderen best graag hun grote woning willen verlaten, maar soms beren op de weg zien, die er eigenlijk niet zijn. “Ik sprak een keer iemand die niet wilde verhuizen omdat hij het niet over z’n hart kon verkrijgen om het behang te verwijderen dat zijn overleden vrouw met zoveel liefde had uitgezocht. Maar ach, dat hoeft van ons dan toch ook helemaal niet. Toen ik vertelde dat hij het gewoon mocht laten zitten, was het probleem in een keer opgelost. En een bewoner die enorm gehecht was aan zijn tuin heb ik blij kunnen maken met een kleinere woning mét tuintje. Ik zeg altijd dat een huis moeten passen als een jas. Voor ouderen betekent een verhuizing vaak het vertrek naar hun laatste woning. Dan moet die jas dus extra lekker zitten!”