'De nieuwe entrees maken onze flats veel veiliger'

Ook de laatste flats in Groenoord die nog een open trappenhuis hadden, zijn nu afgesloten. Afgelopen jaar hebben we de entrees van deze flats gerenoveerd en aangepast. Bewoonster Anneke Kalkhoven is blij met de nieuwe situatie. “Je ziet precies wie er beneden voor de deur staat.”

Eén flat aan het Albert van Raalteplein, één flat aan het Bart Verhallenplein en twee flats aan de Jozef Oreliosingel hadden tot voor kort als enige flats in Groenoord nog een open entree. “Iedereen kon zo het gebouw in- en uitlopen”, vertelt Anneke, huurster in een van de flats. “En onder het trappenhuis werd allemaal rotzooi gegooid. We hebben zelfs een keer meegemaakt dat iemand daar sliep. Veel mensen hier – zeker de oudere bewoners – hadden een onveilig gevoel.”

Mooie kans
De toch al geplande verbouwingen van de flats in Groenoord – vanwege de aansluiting op het warmtenet – boden een mooie kans om de open entrees meteen mee te nemen in de werkzaamheden. Zo konden we de problemen in één klap verhelpen. Eerder dit jaar hebben we de brievenbussen die nog op de verdiepingen hingen naar de entrees verplaatst. De entrees zelf hebben we opgeknapt en afgesloten. Het resultaat: frisse, afgesloten entrees, met veel licht en flats die alleen nog toegankelijk zijn voor bewoners en hun bezoekers. Via een videobelpaneel onderaan de flats kunnen bewoners contact maken met de mensen die aanbellen.

Blije postbodes
De vernieuwde entrees zijn een grote verbetering, vindt Anneke. Ze woont al 36 jaar in Groenoord, waarvan bijna 17 met heel veel plezier in haar huidige woning. “Het is vooral goed voor de veiligheid. Als de bel gaat, zie je via de videoverbinding precies wie er beneden voor de deur staat. Is het iemand die je helemaal niet kent en je hebt geen afspraak, dan doe je gewoon niet open. Ik sprak laatst een van onze postbodes, die was ook blij. Ze hoeven nu niet meer alle verdiepingen af, maar kunnen de post gewoon beneden in de bus doen!”

(lees verder onder de foto's)

Rollator optillen
De tevredenheid overheerst, toch ziet Anneke nog wel een paar puntjes ter verbetering. “Door een heupoperatie loop ik tijdelijk met een rollator. Daardoor ontdekte ik onlangs een obstakel bij de centrale deur. Als je van binnen naar buiten gaat, dan ligt er geen ‘holletje’ voor de drempel. Daardoor moet je je rollator een stukje optillen om de drempel over te kunnen. Mij lukt dat, maar als je ouder bent en niet zoveel kracht meer in je armen hebt, is dat een probleem.” Ook zag ze dat de deuren naar de kelders na het ontgrendelen niet uit zichzelf openzwaaien. “Dat is niet handig als je met een rollator loopt of in een scootmobiel zit. Ik heb er al over gebeld naar het klantcontactcentrum, dus ik hoop dat het snel wordt opgelost.”*

Puntjes op de i
Anneke doet het graag, even contact zoeken om ons te wijzen op dingen die verbeterd kunnen worden. “Als bewoners zijn we toch een beetje jullie ogen en oren in de flat. Dat werkt twee kanten op: problemen worden opgelost en jullie hebben tevreden huurders.” Anneke is het ook gewend om in actie te komen voor de buurt. Jarenlang was ze secretaris van de – inmiddels opgeheven – Huurdersbelangen Vereniging Groenoord. Onder andere daarvoor kreeg ze eerder dit jaar zelfs een koninklijke onderscheiding. “Een hele periode hadden we als vereniging maandelijks overleg met Woonplus”, vertelt ze. “Bij elk project werden wij uitgenodigd om mee te denken, dat was heel prettig. Ook bij de aanpak van de entrees konden we onze mening geven. Zo hebben we aangegeven dat het voor de veiligheid belangrijk is dat er veel licht in de hal is. Ook ’s avonds, zodat je goed zichtbaar bent als je daar op vervoer wacht. Dat is goed gelukt.” Is ze dan helemaal tevreden, op de automatische deur en het ‘holletje’ na? “Nou, de plekken waar alle postbussen hingen, zijn nu nog lelijk. Ik heb begrepen dat die begin volgend jaar opnieuw worden betegeld. Dat zijn dan de puntjes op de i!”


*De deuren doen het inmiddels weer en het probleem met de drempels wordt binnenkort verholpen.