Algemeen
Al bij de eerste tekenen van vorst is het van belang waterleidingen en watermeters te beschermen. Leidingen kunnen namelijk bevriezen en watermeters kunnen beschadigd of zelfs defect raken. Om bij extreme kou niet voor onaangename verrassingen te staan, hierbij een aantal tips.
1. Tocht vermijden:
Dek alle tochtopeningen af, met uitzondering van ventilatieroosters en gaten voor verwarmingssystemen, zodat waterleidingen niet bevriezen door de buitenlucht. Waterleidingen bevinden zich vaak in de kelder op een plaats waar ze zonder enige isolatie zijn blootgesteld aan van buiten binnendringende koude lucht. Controleer daarom de conditie van kelderraampjes, sluit ze af en vervang gebroken glas.
2. Leidingen inpakken:
Omwikkel uit voorzorg de watermeter en -leidingen met isolatiemateriaal of een deken. Vooral als deze zich in de buurt van kelderramen of op buitenmuren bevinden.
3. Zorg voor goede afdichting:
Bescherm een watermeter in een put of schacht in uw tuin met isolatiemateriaal. Beveilig de put met een goed sluitend deksel. Zorg dat de put, voordat u deze sluit, leeg is en voorzien van een tussenlaag als extra bescherming.
4. Weinig gebruikte leidingen leeglaten:
Zorg ervoor dat kwetsbare of onvoldoende geïsoleerde leidingen, bijvoorbeeld in de tuin, leeg zijn. Vergeet ook niet deze dicht te draaien.
5. Thermostaatkranen radiatoren nooit lager dan 1:
Bij extreme kou volstaat de zogenaamde vorststand (*) in sommige gevallen niet, vooral als verwarmingsbuizen in een dakruimte of berging zijn gemonteerd. Deze kunnen al bevriezen als de temperatuur in de woning onder de 7 graden daalt.
Bevroren cv-leidingen voorkomen:
Zet de thermostaat 's nachts (minimaal) op 16 graden. Draai alle radiatoren enigszins open, controleer de waterdruk en ontlucht het systeem