Huurovereenkomst

Veel gevraagd over Huurovereenkomst

Mag ik iemand laten inwonen in mijn woning en hoe lang duurt het bij een aanvraag voordat toestemming verleend wordt?

Algemeen

Ja, dat mag, maar hiervoor heeft u toestemming van Woonplus nodig. Inwoning mag namelijk niet leiden tot overbewoning of overlast. Voor personen onder de 16 jaar hoeft u geen toestemming te vragen. Hoe kunt u dit regelen?


1. U vult een toestemmingsformulier inwoning in. Klik op Toestemmingsformulier inwoning. Dit formulier moet door Woonplus ondertekend worden en is noodzakelijk om de inwoner zich in te laten schrijven op het adres bij de Gemeente Schiedam. Dit formulier stuurt u op naar Woonplus Schiedam, Postbus 25, 3100 AA Schiedam. 


2. Het verzoek tot inwoning wordt beoordeeld door Woonplus en indien akkoord voorzien van een handtekening van een Woonplus Medewerker en een stempel van Woonplus. Het formulier wordt per post of per email naar u teruggestuurd. Met dit ondertekende formulier kan degene die komt inwonen naar de gemeente Schiedam om zich in te laten schrijven op het betreffende adres. Wanneer het verzoek tot inwoning wordt afgewezen krijgt u een brief met daarin de reden van de afwijzing.

 Let op, u dient hierna zelf het formulier in te leveren bij de gemeente Schiedam.


3. Verder is het van belang dat:

  • U zelf in de woning blijft wonen;
  • Inwoning niet mag leiden tot onderhuur. U mag aan de inwoner geen huur vragen;
  • Indien u de woning verlaat, de inwoner ook uit de woning moet vertrekken;
  • U verantwoordelijk en aansprakelijk bent voor de inwoner(s);
  • Degene die bij u intrekt door de inwoning geen medehuurder wordt. Dit kan alleen als u met elkaar getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft;
  • Degene die bij u intrekt zich ook laat inschrijven op het adres bij uw gemeente;
  • Woonplus zonder een reden op te geven, op ieder gewenst moment de toestemming tot inwoning kan intrekken. De inwoner dient dan de woning direct te verlaten.

Let op: Woont u in een wijk waar artikel 10 van de Rotterdamwet van toepassing is? Dan moet ook de Gemeente Schiedam toestemming geven voor inwoning.

Binnen 2 weken krijgt u reactie. Let hierbij wel op als het een artikel 10 is kan het 4 tot 6 weken duren i.v.m politiescreening. Als artikel 10 van toepassing is is een huisvestingsvergunning vereist. 

LET OP!!!!!
Als het gaat om proefwonen dan geldt:

Het is huurder uitsluitend met voorafgaande schriftelijke toestemming van verhuurder toegestaan het gehuurde geheel of gedeeltelijk onder te verhuren of aan derden in gebruik te geven. Een verzoek tot toestemming dient schriftelijk te worden gedaan, onder vermelding van de naam van de onderhuurder, de onderhuurprijs en de ingangsdatum van de onderhuurovereenkomst. Bij onderverhuur is de huurder gehouden een huurcontract met de onderhuurder te sluiten met gelijke inhoud als het tussen huurder en verhuurder geldende huurcontract. Bij gebreke daarvan is de huurder jegens de verhuurder aansprakelijk voor alle schaden die uit het niet nakomen van deze verplichting voor de verhuurder kunnen voortvloeien. Indien huurder het gehuurde zonder toestemming van verhuurder geheel of gedeeltelijk heeft onderverhuurd, in huur heeft afgestaan of aan derden in gebruik heeft gegeven, rust de bewijslast dat huurder onafgebroken het hoofdverblijf in het gehuurde heeft behouden op huurder.

Wanneer bewoner onder bewind staat moet het verzoek tot inwoning door de bewindvoerder worden gedaan. 

Wat is een hoofdhuurder?

Algemeen

Staat de huurovereenkomst op uw naam? Dan bent u hoofdhuurder. In dat geval bent u verantwoordelijk voor het op tijd betalen van de huur en voor een goed beheer van uw woning.

Wanneer wordt medehuurder hoofdhuurder?

Algemeen

De medehuurder wordt in de volgende gevallen hoofdhuurder:

  • Als de hoofdhuurder overlijdt mag de medehuurder de huurovereenkomst voortzetten. In geval van overlijden vragen wij om een kopie van de overlijdensakte. Voor een nieuwe huurovereenkomst op uw naam betaalt u € 15 administratiekosten.
  • Als de hoofdhuurder verhuist, moet deze zijn deel van de huurovereenkomst opzeggen. Als u de medehuurder bent, bekijken wij of u in aanmerking komt voor de woning. Neem in dit geval contact op met ons Klantcontactcentrum. 
  • Echtscheiding. Bij echtscheiding kunt u uw aanvraag beide ondertekenen en een kopie van de uitspraak van de rechter meesturen. De medehuurder wordt daarna pas formeel de huurder en sluit zelf een huurovereenkomst af. Voor een nieuwe huurovereenkomst op uw naam betaalt u administratiekosten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus: 

Kan mijn inwonend kind medehuurder worden?

Algemeen

Nee, kinderen kunnen geen medehuurder worden. We maken echter een uitzondering voor kinderen ouder dan 35 jaar die nog steeds thuis wonen. Zij moeten dan wel aantoonbaar een gemeenschappelijke huishouding voeren met hun ouders. Voorwaarde is wel dat er sprake is van een onafgebroken inwoning. Is iemand uit huis gegaan en weer terug gekomen, dan gaat deze uitzondering niet op.

Richt uw verzoek tot medehuurderschap aan het Klantcontactcentrum van Woonplus:

U kunt dit verzoek schriftelijk indienen via woonplus@woonplus.nl.

Moeten alle inwoners ingeschreven staan bij de gemeente?

Algemeen

Ja, alle personen die bij u wonen, moeten ingeschreven staan in de gemeentelijke basisadministratie.

Wanneer word ik automatisch medehuurder?

Algemeen

U wordt automatisch medehuurder als u met de hoofdhuurder trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Hiervoor hoeft er niets aan de huurovereenkomst te worden veranderd.  Wanneer u een samenlevingsovereenkomst heeft bent u NIET automatisch medehuurder.  U bent dan alleen medehuurder als  de huurovereenkomst op naam van u beiden staat. 

Wat is een medehuurder?

Algemeen

Een geregistreerde medehuurder heeft in dezelfde rechten en plichten m.b.t. de woning waarin hij woont als de hoofdhuurder. Dat betekent dat de medehuurder ook verantwoordelijk is voor de huurbetaling en een goed beheer van uw woning. Bent u getrouwd met de hoofdhuurder? Of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan bent u wettelijk automatisch medehuurder.

Wat zijn de rechten en plichten van een medehuurder?

Algemeen

Een medehuurder heeft dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. U bent allebei verantwoordelijk voor het netjes houden van de woning. U bent persoonlijk verantwoordelijk voor het betalen van de huur en het uitvoeren van kleine reparaties. Bent u getrouwd of u heeft samen een geregistreerd partnerschap? Dan bent u bij wet medehuurder.

Wat is het Woningwaarderingsstelsel (WWS)?

Algemeen

Het Woningwaarderingsstelsel (WWS) geeft de kwaliteit van een sociale huurwoning in punten weer. Elk onderdeel van de woning, zoals oppervlakte en voorziening (keuken, toilet) krijgt punten. Ook de Energie-Index van een woning en de WOZ-waarde leveren punten op. Bij het totale puntenaantal van een woning hoort een maximale huurprijs die Woonplus mag vragen voor een woning. Woonplus mag dus nooit meer vragen dan de maximale huurprijs. Minder wel. Klik op Huurcommissie voor meer informatie.

Als u het totaal aantal punten van uw woning weet, klik op maximaal redelijke huurprijs 2022 om te zien hoeveel Woonplus maximaal aan huur mag vragen.

Bekijk de video "Woningwaardering en huurprijsbeleid Woonplus"

Beƫindiging geregistreerd partnerschap. Wat moet ik doen?

Algemeen

Het is belangrijk dat u ons schriftelijk laat weten wie er in de woning blijft.

De hoofdhuurder blijft
In dit geval verandert er niets.

De medehuurder blijft
Is het de medehuurder die de huurovereenkomst voortzet? Dan wordt de naam op de huurovereenkomst aangepast. Hiervoor betaalt u € 15 administratiekosten.

Een verzoek hiertoe moet u schriftelijk indienen. Daarvoor hebben wij twee dingen nodig:

1. U voegt een akte van de beëindiging partnerregistratie bij de brief.

2. Allebei de huurders en moeten het verzoek ondertekenen.

U kunt dat op twee manieren naar ons toesturen:

E-mail: woonplus@woonplus.nl

Per brief: Woonplus Schiedam, Postbus 25, 3100 AA Schiedam

De huurder is overleden. Ik ben geen geregistreerd partner of medehuurder. Kan ik in de woning blijven wonen?

Algemeen

Bent u geen geregistreerd partner of medebewoner? Dan heeft u geen recht om in de woning te blijven. U kunt hiertoe wel een schriftelijk verzoek indienen bij Woonplus. Dit verzoek moet u zo snel mogelijk indienen. In ieder geval binnen 3 weken na het overlijden van de huurder. Het is belangrijk dat u een kopie van de overlijdensakte meestuurt.

Dat kunt op twee manieren doen:

E-mail: woonplus@woonplus.nl

Per brief: Woonplus Schiedam, Postbus 25, 3100 AA Schiedam

Wat is overbewoning?

Algemeen

Van overbewoning is sprake wanneer er per bewoner minder dan 12 m² woonruimte is.

Ik huur een sociale huurwoning en een zelfde huurwoning bij mij in de buurt/straat wordt aangeboden tegen een andere huurprijs. Hoe kan dat?

Algemeen

De huur van een sociale huurwoning wordt altijd bepaald op basis van het huurprijsbeleid. We voeren het beleid van dat moment.

Door het huurprijsbeleid kunnen bij verhuizing verschillen in huurprijzen ontstaan binnen bijvoorbeeld een flat of straat. De bestaande huurders blijven namelijk de oude huurprijs betalen. De nieuwe bewoners krijgen een huurovereenkomst met de nieuwe huurprijs (aanvangshuur). Deze verschillen kunnen positief of negatief zijn.

Andere oorzaken zijn: verschillen in woningwaardering en de jaarlijkse huurverhoging.

Wat houdt de term streefhuur in?

Algemeen

Als er een woning leegt komt, stelt Woonplus de streefhuur vast. De streefhuur is de huur die wordt gevraagd tijdens het tekenen van het huurcontract. Bij het bepalen van de streefhuur houden wij rekening met:

de kwaliteit van de woning (woningwaardering)
de betaalbaarheid voor de doelgroep (bijvoorbeeld gezinnen)
regelgeving van de overheid.
Eventuele servicekosten komen daar nog bij.

Hoe wordt de huurprijs van een sociale huurwoning vastgesteld?

Algemeen

Het vaststellen van de nieuwe huurprijs van een sociale huurwoning wordt gedaan volgens de wet. De berekening van de maximaal toegestane huurprijs baseren we op het woningwaarderingsstelsel (WWS). Het Woningwaarderingsstelsel geeft de kwaliteit van een huurwoning in punten weer. Bij het totale puntenaantal van een woning hoort een maximale huurprijs die wij mogen vragen voor een woning. Woonplus mag dus nooit meer vragen dan deze maximale huurprijs. Woonplus houdt rekening met de regels van het woningwaarderingsstelsel. Wij hanteren een huurbeleid, waarbij wij streefhuren voor sociale huurwoningen vaststellen.

Bekijk ook de folders Folder-Uitleg-over-uw-huurprijs-2020 en Folder-Uitleg-over-uw-huurprijs-2020-geen-huurverhoging

Hoe kan ik bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde?

Algemeen

U kunt bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde, nadat u een officiele WOZ-beschikking hebt aangevraagd. Het snelst gaat dit digitaal via "mijn RBG" (kies bezwaar om een andere reden). Hiervoor hebt u een DigiD nodig. Het bezwaarschrift moet binnen 6 weken na de WOZ-beschikking zijn ingediend. Als u nog geen DigiD hebt en die wilt aanvragen: klik op DigiD aanvragen.

Wat betekent WOZ-waarde?

Algemeen

WOZ is een afkorting voor Wet Waardering Onroerende Zaken. Dat is de waarde van het huis waarin u woont. De Gemeente Schiedam stelt jaarlijks voor 1 maart de WOZ-waarde van alle woningen in Schiedam opnieuw vast. Bekijk de video woningwaardering Link video woningwaardering.

Bekijk de video "Woningwaardering van Woonplus".

Hoe weet ik wat de WOZ-waarde van mijn woning is?

Algemeen

U kunt de WOZ-waarde van uw woning opvragen bij het klantinformatiepunt van de Regionale Belasting Groep (telefoonnummer: 088-291 10 00). Klik op Regionale Belasting Dienst Als u een officiele WOZ-beschikking wilt aanvragen.

Bekijk de video "Woningwaardering van Woonplus".

Hoe is mijn huurprijs opgebouwd?

Algemeen

De huurprijs bestaat uit twee gedeelten. Dit zijn de netto huur en de servicekosten. Daar hoort ook het voorschot voor de stookkosten bij. Samen vormen deze twee gedeelten de bruto huur. De samenstelling van de huurpijs van uw woning kunt u nakijken door in te loggen op MijnWoonplus.

Welke "Algemene huurvoorwaarden voor zelfstandige woonruimte" heeft Woonplus?

Algemeen

Sinds 01-11-2022 gelden er nieuwe Algemene Huurvoorwaarden. Heeft u een huurcontract getekend vóór die datum? Dan gelden de voorwaarden zoals u die ontvangen heeft bij de ondertekening van uw contract. Download hier de voorwaarden die voor u van toepassing zijn:

Huurvoorwaarden m.i.v. 01-11-2022

Huurvoorwaarden m.i.v. 27-10-2005

Huurvoorwaarden m.i.v. 07-12-1999

Huurvoorwaarden m.i.v. 19-12-1994

Huurvoorwaarden m.i.v. 16-12-1992

Huurvoorwaarden m.i.v. 31-07-1986

Huurvoorwaarden m.i.v. 31-07-1984

Huurvoorwaarden m.i.v. 26-04-1976

Kan ik een kopie van mijn huurovereenkomst ontvangen?

Algemeen

Ja, u kunt een kopie van uw huurovereenkomst/samenstelling krijgen.

U kunt contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.

 

Wat zijn de kosten bij het sluiten van een huurovereenkomst?

Algemeen

Bij het afsluiten van een huurovereenkomst betaalt u € 15 administratiekosten. Daarnaast betaalt u ook de huur voor de eerste maand van de huurovereenkomst.

Ik wil graag een bedrijf starten in mijn huurwoning. Mag dat?

Algemeen

Nee, dit is niet toegestaan.

Wanneer onderteken ik mijn huurovereenkomst?

Algemeen

Zodra de woning klaar is om te verhuren ontvangt u van ons een uitnodiging. Dan maken we een afspraak voor de uitgifte van de woning. U tekent dan ook de de huurovereenkomst.

Wat zijn de huisregels van Woonplus?

Algemeen

Om het wonen met elkaar prettig te maken en te houden, heeft Woonplus tien huisregels opgesteld:

- Sluit voor de veiligheid de centrale toegangsdeur.

- Zet geen fietsen, scooters, kinderwagens, scootmobielen of grofvuil in de gemeenschappelijke ruimten.

- Gooi geen etensresten of ander afval van het balkon of de galerij. Het voeren van katten en vogels trekken muizen, ratten en ander ongedierte aan. Ook komen er duiven op af en die zijn een grote bron van overlast.

- Laat geen kinderen in de gemeenschappelijke ruimten spelen. Dit veroorzaakt overlast en vervuiling.

- Gooi folders en kranten niet op de grond. Houd de hal schoon en netjes.

- Bied huisvuil op de juiste wijze aan. Deponeer het in de vuilcontainer en niet ernaast.

- Zet grofvuil niet zomaar buiten. Breng het naar het afvalbrengpunt: klik op afvalbrengpuntgemeenteschiedam voor de openingstijden. Of maak een afspraak met IRADO om het op te halen. Klik hiervoor op afspraak grofvuil.

- Voorkom geluidsoverlast. Zet uw radio en TV niet zo hard dat uw buren er last van hebben. Niet boren en timmeren na 22.00 uur en op zon- en feestdagen. Maak bij geluidsoverlast afspraken met uw buren.

- Hang uw wasgoed of tapijt niet hinderlijk op. Zorg dat uw benedenburen er geen last van hebben. Plaats geen wasgoed in de portiekhal. Bij het niet naleven van de huisregels kan Woonplus een boete opleggen van € 50 per overtreding.

De hoofdhuurder is overleden. Komt de huurovereenkomst nu op mijn naam?

Algemeen

Is de hoofdhuurder overleden? Dan zet u het huurcontract voort als u:

  • Met de huurder getrouwd was.
  • Met de huurder een geregistreerd partnerschap had.
  • Met toestemming van Woonplus medehuurder bent.

U hoeft in geen van deze gevallen een nieuwe huurovereenkomst met Woonplus af te sluiten. Wilt u wel een nieuwe huurovereenkomst die op uw naam staat, dan betaalt u hiervoor € 15 administratiekosten.
In alle gevallen vragen wij om een kopie van de overlijdensakte van de hoofdhuurder.

U kunt de overlijdensakte op twee manieren naar ons toesturen:

E-mail: woonplus@woonplus.nl

Per brief: Woonplus Schiedam Postbus 25 3100 AA Schiedam

Wat moet ik doen als mijn medehuurder is overleden?

Algemeen

Is de medehuurder overleden? Dan is het belangrijk dat u Woonplus hiervan zo snel mogelijk schriftelijk van op de hoogte brengt. U moet dan ook de overlijdensakte meesturen.
U kunt dat op twee manieren naar ons toesturen:

E-mail: woonplus@woonplus.nl

Per brief: Woonplus Schiedam, Postbus 25, 3100 AA Schiedam

Wanneer geeft Woonplus geen toestemming voor inwoning en hoe lang duurt het voordat ik hierover bericht krijg?

Algemeen

Het kan voorkomen, dat Woonplus geen toestemming geeft voor inwoning. Hiervoor kunnen in ieder geval de volgende redenen gelden:

  • de persoon is door Woonplus uit een huurwoning van Woonplus gezet;
  • de huurder heeft een verleden van overlast, fraude of (illegale) activiteiten zoals drugshandel of prostitutie;
  • de persoon die wil inwonen heeft een pandverbod bij Woonplus. Die heeft hij/zij gekregen vanwege bedreiging van een medewerker van Woonplus of door Woonplus ingeschakelde derde;
  • als inwoning tot overbewoning leidt;
  • als de huurder niet zijn/haar hoofdverblijf houdt in het gehuurde.

Twijfelt u?

U kunt contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.

Binnen 2 weken krijgt u reactie. Let hierbij wel op als het een artikel 10 is kan het 4 tot 6 weken duren i.v.m politiescreening. Als artikel 10 van toepassing is is een huisvestingsvergunning vereist.

Inwoning is alleen toegestaan voor 1e lijns familieleden en dus níet voor 2e lijns familieleden.

Eerstegraads familieleden: partner, ouders (ook adoptie- en stiefouders), schoonouders, kinderen (ook adoptie- en stiefkinderen), schoondochters- en schoonzonen.
Tweedegraads familieleden: broers, zussen, kleinkinderen, opa's, oma's, schoonzussen, zwagers, stiefzussen, stiefbroers.

Moeten inwoners bekend zijn bij Woonplus?

Algemeen

Ja, alle inwoners moeten bekend zijn bij Woonplus. Bij het ondertekenen van het huurcontract meldt u aan Woonplus Schiedam wie er op uw adres wonen.

Als een inwoner zich laat uitschrijven hoeft dit niet bij Woonplus gemeld te worden. Woonplus kan indien gewenst in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) zien wie er ingeschreven staan op dit adres. 

Zijn kinderen inwoners?

Algemeen

Ja, Woonplus ziet inwonende kinderen onder de 35 jaar als inwoners. Belangrijk is dat iemand die inwoont, niet automatisch medehuurder is. Zegt u als hoofdhuurder de huur op en verlaat u de woning? Dan kan de inwoner niet in de woning blijven wonen en moet deze ook vertrekken.

Moet ik zelf mijn verhuizing doorgeven bij de gemeente?

Algemeen

Ja, dit dient u zelf te doen. Meer informatie over het doorgeven vind u hier.

Hoe gaat Woonplus om met een datalek?

Algemeen

Woonplus houdt zich aan de wettelijke privacyregels. Die staan beschreven in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wanneer er volgens u toch sprake is van een datalek, adviseren wij u direct contact op te nemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.

Ik wil graag de notulen van de laatste vergadering van de VvE. Kan dat?

Algemeen

U kunt contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.

Wat gebeurt er met verkeerd gestalde fietsen/ scooters?

Algemeen

Fietsen en scooters worden eerst gelabeld en na een week als ze nog steeds in de gemeenschappelijke ruimte staan, naar buiten verplaatst.

Ik heb spijt van mijn verhuizing. Wat nu?

Algemeen

Bent u verplicht verhuisd omdat uw woning wordt gesloopt of vernieuwbouwd? Én bent u verhuisd naar een woning buiten uw ‘oude’ wijk?  Dan kunnen wij kijken of terugkeer naar uw oude wijk mogelijk is. Dit kan tot uiterlijk één jaar na uw verhuizing. Hoe dit precies werkt, vindt u terug in het Sociaal Plan. Dit plan stellen we voor elk uitverhuistraject apart op. U kunt er ook over lezen in het Sociaal Statuut. (4.6)