Energiezuinige woning met EPV

Een energiezuinige woning met EnergiePrestatieVergoeding (EPV), heeft voldoende zonnepanelen op het dak om de elektriciteit op te wekken voor een gemiddeld huishouden (twee volwassenen en één kind). Daarvoor betaalt u aan ons een vergoeding. Hiernaast heeft u ook een aansluiting bij een energieleverancier. Deze woningen worden ook wel ‘Nul op de Meter’ (NOM) genoemd. Verbruikt u meer elektriciteit dan gemiddeld, is uw gezin groter of is het verbruik hoger in een koude winter dan betaalt u bij aan de energieleverancier. Verbruikt u minder elektriciteit dan krijgt u geld terug van de energieleverancier. De meter staat dus zelden ‘op nul’ daarom zeggen wij liever ‘energiezuinige woning met EPV’ dan ‘Nul op de meter-woning’.

Wat is een EPV?

De EPV is een vergoeding die u aan ons betaalt voor een zeer zuinige woning die voldoende elektriciteit opwekt. De EPV is dus precies wat het zegt: een vergoeding voor die energieprestatie. In ruil voor de EPV krijgt u een energiebundel.

Wat is de energiebundel?

Dat is net zoiets als een belbundel. De energiebundel is de elektriciteit die de zonnepanelen jaarlijks opwekken. Elke huurder krijgt een bundel uitgedrukt in kilowattuur (kWh). De energiebundel gaat uit van wat een gemiddeld huishouden nodig heeft. Wat u werkelijk gebruikt, kan anders zijn. Gebruikt u meer elektriciteit dan uw bundel, dan betaalt u een extra bedrag aan de energieleverancier. Gebruikt u minder dan uw bundel, dan krijgt u geld terug van de energieleverancier.

Wat betaal ik aan wie?

Naast de huur betaalt u aan Woonplus een EPV. Daar krijgt u een energiebundel voor. Daarnaast betaalt u elke maand een voorschot aan uw energieleverancier. Jaarlijks krijgt u daar een afrekening van. Als u meer of minder dan uw energiebundel gebruikt, verrekent het elektriciteitsbedrijf dat met u. Naast het verbruik betaalt u uw energieleverancier een vast bedrag, het zogenaamde vastrecht.