Dit kan verschillende redenen hebben. U leest hier de drie meest voorkomende oorzaken.
1. Huurbeleid Woonplus
Door het huurprijsbeleid kunnen bij verhuizing verschillen in huurprijzen ontstaan binnen bijvoorbeeld een flat of straat. De bestaande huurders blijven namelijk de oude huurprijs betalen. De nieuwe bewoners krijgen een huurovereenkomst met de nieuwe huurprijs. Deze verschillen kunnen positief of negatief zijn.
Voorbeeld: Woont een huurder langere tijd in de woning? De huurprijs wordt ieder jaar in kleine stapjes verhoogd. Is een woning jarenlang door dezelfde bewoner gehuurd? Dan wordt bij een nieuwe verhuring de huur vaak hoger.
Voorbeeld:
Het komt ook voor dat de huur bij een nieuwe verhuring lager is. Dit kan bijvoorbeeld komen door het bereikbaar houden van de woning voor woningzoekenden die een beroep doen op de huurtoeslag.
2. Kwaliteit woning
De kwaliteit van uw woning bepaalt onder andere de hoogte van uw kale huurprijs. Heeft u een nieuwe cv-installatie of dubbel glas? Uw kale huur kan dan hoger zijn dan de huur van uw buurman met gaskachel of enkel glas. Woont u in een flat? In uw complex kunnen woningen een verschillende energie-index hebben. Dit verschil heeft te maken met de mate van isolatie. Een hoekwoning of een woning boven een garage kunnen ieder een andere energie-index hebben. Dit geeft een verschil in de woningwaardering en dan ook een verschil in de kale huurprijs.
3. Huurverhoging
De huur wordt jaarlijks verhoogd. De afgelopen jaren was de hoogte van de huurverhoging afhankelijk van het inkomen. Was het inkomen van uw buurman lager? Dan viel de huurverhoging ook lager uit. Door het verschil in inkomen ontstaat er een verschil in de huurprijs.