Jeanette de Koster

Jeannette de Koster werkt al sinds 2009 bij Woonplus: eerst als receptioniste en sinds 2018 als woonmakelaar. Nu de Doorstroomregeling Senioren is gestart, werkt ze veel voor onze oudere bewoners. “Ik vind het heel leuk om mij voor deze groep in te zetten. Ouderen vinden het vaak best lastig om in dit digitale tijdperk hun weg te vinden. Het is fijn om ze daarbij te helpen, zodat ze niet altijd afhankelijk zijn van kinderen of kleinkinderen die wel handig met de computer zijn.”

De Doorstroomregeling
Senioren is volgens Jeannette ontzettend waardevol. “De regeling draait echt niet alleen om het vrij krijgen van grote woningen voor gezinnen. We willen ook ouderen helpen om er hun woonwensen mee te vervullen.” Jeannette merkt dat ouderen tegenwoordig vaak zelf zien hoe moeilijk hun kinderen of kleinkinderen het hebben bij het huren van een huis. “Ze vinden het fijn als ze aan de oplossing van dat probleem een steentje kunnen bijdragen. Bovendien krijgen ze vaak ook steeds meer moeite met het onder- houd van hun grote huis of het gebruik van de trap in de woning. Omdat ik binnen deze regeling rechtstreeks mag bemiddelen, kan ik ze nu goed helpen bij het vinden van een andere woning. En met extra’s, zoals korting bij een verhuisbedrijf of een klussendienst, wordt het ook nog eens aantrekkelijker voor ze om de stap te zetten.”

Extra begeleiding
“Wat ik heel erg mooi vind aan deze regeling, is dat mijn betrokkenheid niet ophoudt als de woning gevonden is. Zelfs als de sleutel overhandigd is, kunnen bewoners mij nog altijd benaderen met hun vragen.” Ze merkt dat deze nieuwe aanpak echt z’n vruchten afwerpt. “Waar ouderen vroeger enorm opzagen tegen de rompslomp die een verhuizing met zich meebrengt, weten ze nu dat ze op extra begeleiding en steun mogen rekenen. Als iemand het opleveren van de oude woning bijvoorbeeld spannend vindt, dan zorg ik gewoon dat ik erbij ben.”

Verhuiswens?
Komt een oudere bewoner niet in aanmerking voor de doorstroomregeling, dan kijkt Jeannette graag wat Woonplus dan toch kan betekenen. “Er zijn genoeg mogelijkheden”, benadrukt ze. “Neem dus vooral contact met ons op wanneer je als oudere bewoner een verhuis- wens hebt. We kunnen dan ook meedenken over eventuele andere oplossingen, waardoor verhuizen misschien niet eens meer nodig is. Zo was er onlangs een oudere dame die in haar huidige appartement slecht uit de voeten kon. Maar met een verhoogd toilet en het verwijderen van de drempels was ze geholpen en kon ze er gewoon blijven wonen. Daar was ze ontzettend gelukkig mee.” Een waardevolle tip van Jeannette? “Schuif het bespreken van een verhuiswens niet steeds vooruit. Verhuizen blijft altijd spannend. Dat is morgen niet ineens makkelijker.”

Heerlijke stad
Zelf weet Jeannette ook maar al te goed wat verhuizen is. Ze is een geboren en getogen Schiedamse, maar woont nu in Spijkenisse. “Ik woon daar met mijn zoon en het bevalt ons prima. Maar Schiedam blijf ik absoluut een heerlijke stad vinden. Zo levendig, zo divers: het is fijn om dit als werkterrein te hebben.