'Lekker eten én onder de mensen zijn'

Samen eten verbindt. Dat weten ze bij Resto VanHarte maar al te goed. Deze organisatie verzorgt door heel Nederland buurtrestaurants waar iedereen welkom is. Sinds augustus doen ze dat óók in Schiedam, in Wijkcentrum Schiedam Groenoord om precies te zijn. Half december namen wij daar een kijkje, bij de laatste ‘Resto’ van het jaar. Het werd er één in kerstsferen!

Resto-manager Frouke Formsma loopt deze woensdagavond trots door de Schiedamse Resto. Alles ziet er piekfijn uit. Van de sfeervol gedekte tafels tot en met de kerstversiering die de vrijwilligers van het wijkcentrum eerder al hadden neergezet. “Vanavond hebben we een kerstdiner”, vertelt ze. “Normaal gesproken verzorgen we voor acht euro een driegangendiner, nu zijn het er vier. Onze kok Danilo heeft er iets bijzonders van gemaakt.”

Wat heet: op het menu staat een lichte groentebouillon, gevolgd door kip-champignonragout, runderrollade met gegratineerde spruitjes, snijbonen en pommes duchesse. In balsamico gemarineerde aardbeien met een bolletje ijs is het nagerecht. Waar een aantal andere vrijwilligers helpt met koken, loopt vrijwilliger Gerda alle tafels nog een keer langs om te controleren of alles goed ligt. Zelf blijft ze deze avond – net als alle andere Resto-avonden – uit de keuken. “Dat is beter voor iedereen”, lacht ze. “Ik help in de zaal en run de bar.” Gerda is al sinds 2014 vrijwilliger in het activiteitencentrum onder de Beethovenflat. Vreselijk vond ze het, toen het centrum tijdelijk gesloten was. “Ik ben ontzettend blij met de heropening; ik ben geen mens voor achter de geraniums. Hier ben ik lekker bezig én onder de mensen.”

Grootste lol
Onder de mensen zijn. Het is een reden die mensen deze avond vaker zullen opgeven voor hun komst naar het buurtrestaurant. Ook Joke en Frieda zijn daarom deze avond hier. Aan een van de tafels zitten ze druk met elkaar te kletsen. Beiden wonen in de Woudhoek. “In een woning van Woonplus”, zegt Frieda. Speciaal voor het kerstdiner hebben ze zich extra feestelijk gekleed. In de oren van Joke hangen kleine kerstballetjes. Tegenover haar zit Henk uit Vlaardingen. Hij heeft voor de gelegenheid een stropdas omgedaan. Samen met hun andere tafelgenoten hebben ze de grootste lol.

Het verhaal gaat verder onder de foto's.

“We kennen elkaar van het zwemmen”, vertelt Joke vrolijk. “Ik was een van de eersten die zich aanmeldde voor de Resto. Daarop heb ik ook Henk en Frieda aangespoord om eens te komen.” “Dit is mijn tweede keer”, reageert Henk monter. De Resto-avonden bevallen het drietal goed. “Het is hier gezellig. We hebben veel plezier samen”, zegt Joke. Ze geniet van het eten bij de Resto. “Nou ja, meestal. Soms vind ik het nét ietsjes te zout. Maar verder is het eten goed. En als ik hier eet, hoef ik niet te koken. Thuis blijft het al snel bij een kopje soep. Hier schuif ik aan en krijg ik een volledige maaltijd. Én ik ben onder de mensen.”

Hartstikke gezellig
Die volledige maaltijd wordt elke week op tafel gezet door Resto-kok Danilo Mathis. “Aan de hand van het budget en dieetwensen maak ik elke week een ander menu. Een gezonde maaltijd uit de wereldkeuken, met groenten. Ik houd ook rekening met allergieën. Dat is soms best een uitdaging, ja. Maar dat maakt het ook leuk.” Danilo kookt zoveel mogelijk seizoensgebonden. “Dan zit er de meeste smaak aan het eten en vaak is het dan ook in de aanbieding.” Hij geniet van de samenwerking met de vrijwilligers. Met een knipoog: “Ook al kom ik uit Amsterdam, het is hartstikke gezellig hier in 010!”

Eenzaamheid bestrijden
De gezelligheid, het ontmoeten, het samen van een maaltijd genieten: het is precies waar Resto VanHarte voor staat, vertelt Frouke, die ook nog een aantal Resto’s in Den Haag runt. “In 2025 bestaan we twintig jaar. Wij zijn er om mensen met elkaar te verbinden en zo eenzaamheid te bestrijden. Via Resto VanHarte kom je in contact met je buurtgenoten. Iedereen kan aanschuiven, ongeacht leeftijd, inkomen of achtergrond. Ik heb al heel wat vriendschappen zien ontstaan.”

Na vijf maanden ziet ze het aantal gasten in Schiedam steeds een beetje groeien. “Gemiddeld hebben we 25 tot 30 gasten.” Ze knikt naar de bijna volle zaal: “Vanavond zijn het er wat meer, vanwege het kerstdiner. Ik hoop dat we in het nieuwe jaar een beetje doorgroeien, zodat we nog meer mensen bij elkaar kunnen brengen!”